Profiel Divitis

Restauratie Atelier Divitis is een zelfstandig restauratie atelier sinds 1999. We zijn lid van Restoratoren Vereniging Nederland en onderschrijven daarmee de ethische code. We werken volgens het kwaliteitshandvest dat door de vereniging is opgesteld. Onze kennis houden we up to date door een permanente educatie van de nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied.Bij multidisciplinaire voorwerpen zoeken wij advies of samenwerking bij collegae restoratoren.

Ethiek

Elke werk wordt benaderd met respect voor de historische en esthetische waarde van het kunstwerk zelf. Met de fysieke integriteit van het werk wordt behoedzaam en zorgvuldig omgegaan. Er wordt zoveel mogelijk reversibel gewerkt zodat de handelingen ongedaan kunnen worden indien er in de toekomst betere technieken beschikbaar zijn. Van alle restauratie handelingen en materialen wordt een verslag gemaakt in woord en beeld. Dit wordt vastgelegd in een rapport voor ons archief.

Wij werken volgens de richtlijnen voorgesteld door de E.C.C.O , ( European Confederetion of Conservator- Restorer’s Organisations)

Geschiedenis

Opgericht in 1999 door Johan Rijken

Collage 1 over DivitisHet Atelier is opgericht in 1999 door Johan Rijken. Zijn achtergrond ligt in vormgeving van metaal en kunststoffen gevolgd aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht ( ABK). Hij studeerde af met oude smeedtechnieken als specialisatie. Deze specialisatie leidde ertoe dat hij aangetrokken werd door Peter Schrijen van Restauratie Atelier Folio. Een gerenommeerd atelier dat was gespecialiseerd in de restauratie van handschriften, incunabelen, leren boekbanden en oude kaarten.

Meer dan 21 jaar restauratie ervaring!

collage 2 over divitisIn opdracht van Folio deed Johan onderzoek naar het smeed procedé van klampen en anken van gotische en renaissance banden. Hier groeide zijn passie voor het restauratie vak. Hij volgde een praktijkopleiding ; Papier en Boekrestauratie. Zo vergrote hij de reikwijdte van materiaal kennis op zijn vakgebied. Sinds 2005 is Johan verbonden met het ABK in Maastricht hij doceert het vak smeedtechniek en onderhoud internationale betrekkingen met andere academies. Restauratie Atelier Divitis kan bogen op zijn expertise en meer dan 21 jaar restauratie ervaring.

Naomi de Fretes

collage 3 over divitisKort na de oprichting van het Restauratie Atelier sloot Naomi de Frétes zich als zakenpartner aan . Haar achtergrond ligt bij de autonome monumentale vormgeving gevolgd aan het ABK in Maastricht. Ze studeerde fotografie op de Academie voor Schone kunsten in Hasselt (Be). Voor Marres, stichting voor contemporaine cultuur onder leiding van Guus Beumer, bouwde ze een referentie bibliotheek die moderne kunst en de verschillende posities van de avant-garde als kern had. Naomi heeft een harsttocht voor de moderne kunsten en heeft de bevoorrechte positie om veel met kunst te mogen werken. Ze is onder ander werkzaam als fotografe en inventariseert kunstcollecties voor instellingen.