Contact
F.A.Q.
Kan ik zonder afspraak langskomen bij het restauratieatelier?
De restaurator werkt vaak op locatie. Om te voorkomen dat u voor een gesloten deur staat of dat u lang moet wachten, kunt u het beste van te voren een afspraak maken.
Wat is de waarde van mijn object?
De restaurator doet geen uitspraak over de waarde van kunstvoorwerpen omdat dit buiten zijn expertiseveld ligt. Bovendien strookt het niet met de ethische code van Restauratoren Nederland: “Als restaurator dien ik mij bewust te zijn van situaties waarin er een potentieel tegenstrijdig belang bestaat dat invloed kan hebben op de kwaliteit van het werk of dat kan leiden tot de verspreiding van valse informatie en ik dien dit in voorkomende gevallen te vermijden. Hierbij inbegrepen zijn activiteiten zoals authenticatie, taxatie en verhandeling.”
Is het mogelijk een restauratieverslag te krijgen?
Ja, dat is mogelijk. Alle restauraties worden vastgelegd in een rapport. Hierin wordt een conditiebeschrijving en een restauratieplan beschreven alsmede foto’s toegevoegd van het object vóór en na de restauratie. Aan het maken van een dergelijk rapport zijn kosten verbonden.
Is mijn object verzekerd tegen brand en inbraak tijdens de behandeling?
Vanwege de aard van het werk van de restaurator is het helaas niet mogelijk voor restauratoren om alle objecten die zij restaureren te verzekeren. Er is een beperkte verzekering aanwezig, maar er wordt vanuit gegaan dat de opdrachtgever zelf zorgt voor het verzekeren van de objecten tegen schade aan of verlies van hun objecten ten tijde van vervoer van, naar en tijdens het verblijf in het atelier. Uiteraard wordt uiterst voorzichtig omgegaan met de objecten.
Kan alles gerestaureerd worden?
In principe kan alles gerestaureerd worden. Soms kan de schade echter zo aanzienlijk zijn dat de kosten van restauratie buiten proporties worden.
Wat kost een restauratie?
Iedere restauratie zal persoonlijk beoordeeld worden. Na het maken van een afspraak zal de restaurator het werk inspecteren en beoordelen en een vrijblijvende prijsopgave afgeven. Het is dan ook niet mogelijk per telefoon een prijsopgave op te vragen
Welke materialen restaureert een antiquiteitenrestaurator?
Een antiquiteitenrestaurator behandelt objecten die vervaardigd zijn van zeer uiteenlopende materialen, vaak in combinatie met elkaar. Edele metalen zoals zilver en goud, edelstenen en halfedelstenen, verschillende hardhoutsoorten zoals ebbenhout en wengé, dierlijke en exotische materialen zoal schildpad en ivoor, kokosnoot en parelmoer, maar ook materialen als papier-maché kalk en paath.